Imposant Bevrijdingsconcert Crescendo in Gereformeerde Kerk

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de aanloop naar 75 jaar bevrijding verzorgde muziekvereniging Crescendo zaterdagavond 7 maart 2020 een Bevrijdingsconcert in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat. Het A-orkest onder leiding van dirigent Paul Langerman gaf een concert, dat klonk als een klok.

Na een periode van intensief repeteren gaf het A-orkest van Crescendo weer een staaltje weg van ‘muziekmeesterschap’! (Foto Hans van der Aa ? Sliedrecht24)  

De welbekende hoge kwaliteit werd ook deze avond weer volledig ten gehore gebracht. Het was bijzonder jammer dat de kerk niet vol bezet was, dit had waarschijnlijk verband met de – toch bescheiden – toegangsprijs van € 7,50 (voorverkoop). Veel meer mensen hadden kunnen én moeten genieten van dit professionele stuk muziek! Het bezoekersaantal bleef beperkt tot ongeveer 100 personen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Verschrikkingen
In relatie tot de Merwedegijzelaars werden ook filmbeelden van de Biesbosch getoond. Deze ‘impactvolle’ beelden in combinatie met de intrigerende muziekstukken lieten de bezoekers nadenken over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere avond met muziekstukken als ‘The Story of Anne Frank’, ‘March from 1941’ en ‘Hymn tot he Fallen’. ‘Stars and Stripes’bracht bij menigeen kippenvel teweeg en door de medley van Glenn Miller kwam een ieder aardig ‘In the Mood’. Ter afwisseling las Veerle Vlot een gedicht voor.

Toespraak ‘muziekliefhebber’ Van Hemmen
Crescendo had een speciale uitnodiging gestuurd aan burgemeester Bram van Hemmen (CDA) om dit concert bij te wonen. Van Hemmen gaf hier maar al te graag – letterlijk – gehoor aan. In zijn toespraak ‘De oorlog, de bevrijding en muziek’ gaf Van Hemmen een schets van de muziekbeleving en -uitvoering gedurende de oorlogsjaren. Enkele citaten uit de toespraak: ‘De nazi’s hadden een bijzondere interesse in muziek uit voormalig joods bezit. Een speciale commandogroep – de Sonderstab Musik – nam in West-Europa grote hoeveelheden muziekinstrumenten, bladmuziek, grammofoonplaten en ander muziekmateriaal in beslag. Zo ook in Nederland. Praktisch niets daarvan is na de oorlog teruggevonden.’

We’ll meet again
Van Hemmen zou Van Hemmen niet zijn om ook af en toe ook een kwinkslag te geven: ‘Veel bevrijdingsliederen die geschreven werden gingen over de bevrijder zelf. Rondom de bevrijding verschenen veel liedjes over en voor Canadese soldaten. Het bekendste Nederlandse Bevrijdingsnummer is waarschijnlijk ‘Trees heeft een Canadees’ over een Nederlands meisje dat verkering had met een Canadese soldaat.’

Eén van de vier coupletten, die Van Hemmen voorlas:
‘In mijn straatje woont een meisje
Luisterend naar de naam Trees
’n Echte Hollandsche verschijning
Knap en aardig in d’r vlees’

Van Hemmen eindigde serieus: ‘Geniet daarom vanavond van dit bevrijdingsconcert, maar vergeet niet dat we onze duisternis altijd onder controle moeten houden. En onthoud: wat muziek was, is en altijd zal zijn: Een helende kracht!’ Na zijn toespraak speelde Crescendo nog een afscheidsmedley, die eindigde met het bekende ‘We’ll meet again’, een nummer dat bij Van Hemmen een soort weemoed zal oproepen. Zijn ‘afscheidstournee’ is deze avond begonnen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld