Column: Subsidiegeld ja of nee

Natuurlijk hoort een gemeente geld in kas te hebben. Er zijn tenslotte altijd onverwachte investeringen te doen, die buiten de begroting of meerjarenbegroting vallen. De gemeente Sliedrecht heeft haar hand nu gelegd op de kraan, die subsidie heet, terwijl er al 2 jaar geld over is. Toch wordt de kraan, waar het bordje ‘subsidie hier’ boven hangt, wat dichtgedraaid. 

Ging er de afgelopen jaren te veel geld naar verenigingen en stichtingen? Het college vindt dat het wat minder kan, want er gaat bezuinigd worden. Een aantal clubs is kennelijk bijzonder afhankelijk van gemeentesubsidie. Zij zeggen dat dit ‘de nekslag’ is, ‘het einde van de vereniging’ en vinden dat ‘het echt niet kan’.

Maar is dat zo? Of ontbreekt het aan creativiteit binnen zo’n vereniging of stichting? Want er zijn meer mogelijkheden om aan ondersteuning te komen. In Nederland bestaan verschillende fondsen, ook in Sliedrecht. In het dorp zijn landelijke fondsen gevestigd. En wat dacht je van het voeren van acties. Vroeger liep ik in oktober altijd bij de muziekvereniging (dat was niet in Sliedrecht) een oliebollenactie. Het leverde de vereniging een leuk bedrag op, waarmee het onderkomen en optredens konden worden betaald. Toen ik voorzitter was van een stichting gaven we een kaartspel uit over en in het dorp. Ook dat leverde centjes op, waarmee activiteiten konden worden ontplooid. 

Elke vereniging zou eens met alle leden om de tafel moeten gaan zitten en de creativiteit aanspreken. Denk na over acties, alleen of gezamenlijk met anderen. Als je alleen afhankelijk bent van de gemeentesubsidie, dan heb je toch eigenlijk geen bestaansrecht? Of toch? Ja, je zal maar heel klein zijn, zoals de volksdansvereniging Talima. Om maar een naam te noemen. Uniek in het dorp zijn of van groot belang voor de lokale gemeenschap en bijvoorbeeld muziek maken tijdens gemeentelijke activiteiten. Mag er dan een centje voor terugkomen uit de gemeentekas? Ik zeg volmondig ‘ja’. 

Als wethouder Financiën moet je ook creatief zijn. Nadenken hoe je iets aanvliegt, uitlegt….onlangs werd dat laatste gedaan door een ad-interim dame in het raadhuis. Mevrouw kwam hier niet vandaan. Dat wekte argwaan bij de aanwezige bezoekers, want wat weet je dan over de rol die verenigingen en stichtingen in het dorp spelen. Ik hou op over deze bijeenkomst, want het was zonde van de avond. Geen meter opgeschoten, niks nieuws te horen gekregen, nutteloos…Zo werd dat door meerdere bezoekers ervaren. 

Volgens mij moet je als laatste bezuinigen op subsidiegeld, want verenigingen en stichtingen bestaan niet om te bestaan. Er is sprake van nut en noodzaak. De organisaties geven de ontspanning in het dorp, het plezier om tijdens de activiteit eens even niet aan het werk te denken, te sporten en dat komt weer de gezondheid ten goede. Het houdt de inwoners op de been en dat komt de gemeenschap (ik lees de gemeente) ten goede. Of je kiest ervoor op termijn de boel om zeep te helpen, zoals verschillende verenigingen zeggen: ‘straks staat het water aan de lippen’. Wat zal het dan doods worden! 

De gemeenteraad van Sliedrecht praat dinsdag 22 november 2016 in een oordeelsvormende vergadering over het subsidiebeleid 2017-2018. Dan wordt ook gesproken over subsidies die vervallen en op een andere wijze worden ingevuld. De vergadering is openbaar en begint om 20.00 uur. Er mag worden ingesproken, maar dan moet je je wel aanmelden voor 12.00 uur bij de griffier.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld