CDA wil weten hoeveel ‘spookjongeren’ er zijn

SLIEDRECHT – Het CDA wil van het college van B & W weten hoe het in Sliedrecht staat met zogeheten ‘spookjongeren’ zijn. Jongeren die uit het beeld van overheidsinstanties zijn geraakt. 

Frank Dunsbergen tijdens de maidenspeech. Hij wil weten hoe het staat met de niet-traceerbare jongeren in Sliedrecht? Is dat aantal de afgelopen jaren af- of toegenomen? Namens het CDA legde hij vragen neer bij het college. (Foto CDA Sliedrecht)

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat Nederland met ruim 134.000 niet-traceerbare jongeren te maken heeft. Overigens heeft de fractie van het CDA in 2013 reeds vragen gesteld over niet-traceerbare burgers. Uit de antwoorden op deze vragen is toen gebleken dat Sliedrecht te maken had met 180 niet-traceerbare burgers.

Kansloos
In de volksmond worden deze jongeren ‘spookjongeren’ genoemd. “Hoewel deze naam een gangbare naam is voor deze jongeren, wil ik ze niet-traceerbare jongeren noemen. Deze jongeren verdwijnen om allerlei redenen van de radar, bijvoorbeeld door het niet afmaken van de schoolopleiding of door het niet aanmelden voor de arbeidsmarkt. Deze gang van zaken baart het CDA grote zorgen. Deze jongeren verdwijnen namelijk niet alleen van de radar. Zij onttrekken zich ook van de arbeidsmarkt of maken zich hier kansloos voor. Dit betekent automatisch een stijging van de jeugdwerkloosheid. Zaken die het CDA met leden ogen aanziet”, aldus burgerraadslid Frank Dunsbergen tijdens zijn maidenspeech. 

Crusiale rol
De eerste stap in het terugbrengen en tegengaan van dit probleem is volgens Dunsbergen deze niet-traceerbare jongeren weer terug in het vizier te brengen van de overheid. Dunsbergen: “Gemeenten kunnen hier een cruciale rol in spelen. Daarbij is gebleken dat het een positief effect heeft op deze jongeren als ze worden opgespoord en daarna actief worden ondersteund. Op die manier kunnen ze langzaam maar zeker terug kunnen keren naar de samenleving.” 

Vragen
Dunsbergen legde daarom namens de christendemocraten een aantal vragen op het bordje van het Sliedrechtse college neer. Hoeveel jongeren in de leeftijd van 18 tot 26 jaar zijn in Sliedrecht, voor zover u weet, om de zojuist genoemde redenen niet traceerbaar? Welke activiteiten worden in Sliedrecht ondernomen om deze jongeren op te sporen? Welke activiteiten worden in Sliedrecht ondernomen om te bevorderen dat deze jongeren worden opgevangen en herkenbaar zichtbaar terug kunnen keren naar de samenleving? Welke activiteiten worden in Sliedrecht ondernomen om te voorkomen dat jongeren van de radar verdwijnen en niet meer traceerbaar zijn?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld