Arbeidsinspectie ging met andere opdracht naar DuPont

DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – Van de start van de productie van de stoffen Lycra en Teflon bij het bedrijf DuPont in 1962 tot halverwege de jaren ‘90 is in de onderzochte bronnen geen relevante documentatie gevonden over mogelijke activiteiten van de toenmalige Arbeidsinspectie.

Uit alles blijkt dat nauwelijks aan verslaglegging werd gedaan en dat de toenmalige Arbeidsinspecie met een andere opdracht naar het chemiebedrijf in Dordrecht ging. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dat staat in de nota ‘PFOA en DMAC in de productie van Teflon en Lycra bij DuPont (1964 – 2012)’. Een ‘Nota van Bevindingen – Feitenonderzoek ten behoeve van lessen voor de toekomst’ van de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Geen administratie
In het digitale archiveringssysteem wat nu in gebruik is zijn volgens de Inspectie SZW geen archieven uit die periode opgenomen. De Arbeidsinspectie was destijds regionaal georganiseerd. “Als er al iets bijgehouden werd, was het omdat er overtredingen waren vastgesteld. De gewone bezoeken en contacten werden niet bijgehouden. Een centrale (landelijke) registratie en archivering van activiteiten ontbrak. De zaakgerelateerde archieven van de districten en de latere regio’s zijn vernietigd”, meldt de Inspectie SZW in de nota. 

Niet gestructureerd
In geen van de door de Inspectie SZW geraadpleegde archieven (DIWI, Digidoc, bibliotheek, Nationaal Archief, Inspectie archief in Winschoten) is dossierinformatie gevonden over blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij DuPont Dordrecht. “Noch over activiteiten van de Inspectie bij DuPont Dordrecht in deze periode. Interviews met oud-medewerkers bevestigen het beeld dat er destijds niet gestructureerd centraal werd gearchiveerd. Zij kunnen zich geen zaken herinneren bij DuPont”, bericht de Inspectie SZW, “Uit de interviews met oud-medewerkers van de Arbeidsinspectie komt naar voren dat DuPont in deze periode wordt gezien als een prestigieus chemisch bedrijf (net als Shell en DSM).”

Veiligheid en productie
Uit het onderzoek blijkt verder: “De Inspectie voert overleg over specifieke vergunningen, geen van allen direct gerelateerd aan het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals DMAC of PFOA.” Als het gaat om chemie en veiligheid haalt de Inspectie volgens de geïnterviewde oud-medewerkers van de Inspectie meer kennis op dan dat zij intervenieert. In de stukken van DuPont en Chemours worden enkele verwijzingen naar contacten met ‘de overheid’ en meer specifiek ‘de Arbeidsinspectie’ gevonden. Inspectie SZW: “De contacten volgen onder andere uit de verplichting om arbeidsveiligheidsrapporten op te stellen en de Inspectie te informeren. De in de door DuPont en Chemours aangeleverde documenten aangetroffen contacten tussen DuPont en de Arbeidsinspectie zijn niet specifiek gekoppeld aan productiefaciliteiten van Lycra of Teflon en het gebruik van DMAC, respectievelijk PFOA.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld