Aanvullende punten op wijziging chemievergunning

SLIEDRECHT – Het college van B & W van de gemeente Sliedrecht heeft aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) aanvullende punten gestuurd op de wijziging van voorschriften van de omgevingsvergunning van Chemours Nederland B.V. “Wij ondersteunen de ambtshalve wijziging van de vergunning”, schrijft de gemeente Sliedrecht. 

De wijziging draait om het vervangen van een voorschrift door een ander voorschrift bij chemiebedrijf Chemours met een reductie van de jaarvracht van de stoffen FRD-903 en E1 én het verbinden van enkele onderzoeksverplichtingen aan de vergunning. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De provincie krijgt van de gemeente een veer! De tijden zijn weleens anders geweest. “Wij vinden het een goede zaak dat de maximaal toegestane emissie voor de stoffen FRD-903 en E1 met dit besluit fors wordt teruggebracht. Het verdient waardering dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt en direct handelt nu uit RIVM-onderzoek is gebleken dat er nog onduidelijkheid bestaat over de eigenschappen van deze stoffen en de gezondheidseffecten voor omwonenden”, aldus het college in de brief aan OZHZ. 

Jaarvrachten
Als aanvullende punten wil de gemeente Sliedrecht dat in het voorschrift wordt verduidelijkt dat de jaarvrachten inclusief vrijmaakemissies zijn. De gemeente verwijst daarvoor naar de revisievergunning van oktober 2013. Uit de stukken blijkt volgens de gemeente dat de gerealiseerde jaarvrachten door Chemours worden berekend op basis van een emissiefactor, die gebasseerd is op een éénmalige meting. College van B & W: “Wij adviseren u om hiervoor aanvullend een voorschrift op te nemen dat leidt tot een emissieberekening met een hogere mate van betrouwbaarheid.”

Schadelijk
Adviesbureau MOB uit Nijmegen gaf op verzoek van de gemeente Sliedrecht advies en brengt daarin naar voren: “FRD-903 heeft deels vergelijkbare schadelijke effecten als PFOA. Carcinogeen, categorie 2 stof, mogelijk kankerverwekkend voor de mens en het heeft effecten op de lever. FRD-903 is wel minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA. Ook met betrekking tot de stof E1 zijn er onzekerheden in relatie tot de toxiciteit ervan”, aldus drs. Johan Vollenbroek van MOB. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld